Direktlänk till inlägg 9 augusti 2010

Jag får äta upp

Av Viktoria - 9 augusti 2010 13:55

mina ord och skämmas, den 6/8 skrev jag, att jag inte skulle se;


"Någon av de där vampyrfilmerna, jag har läst böckerna, det räcker så. (Vill jag se vampyr, tar jag en med Bela Lugosi)"


Nu har jag precis sett Twilight och blev förtjust!


Jag har ju läst böckerna och första  gången var de underbara, så fort jag släpte de medvetna tankarna var jag i Forks. Det var dimmigt, regnigt och underbart grönt.

Tyvärr blev omläsningen en besvikelse, då håller de inte och det håller Jules  med om.


Förtjusningen i böckerna och filmerna tror jag mycket handlar om den romantiska "rena" kärleken i en man som är en riktig gentleman. På så sätt liknar de Jane Austens böcker och är välkomna i ett samhälle där de flesta böcker består av sex, våld och mord. Sex tycker jag är ok att läsa om men jag tycker inte om våld och mord, det får jag läsa så fort jag öppnar en dagstidnings hemsida.


Iallafall, jag ber om ursäkt och kan bara säga att det ska inte upprepas. Skulle det göra det ska jag äta upp min mössa för jag har nämligen ingen hatt.

 
 
Natalina

Natalina

9 augusti 2010 14:28

åh twilight är så bra!! :) och du får sno namnet men då måste du ha oss i åtanke när du kallar på ditt djur hehe ;)

http://natalina.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Anna

9 augusti 2010 15:54

Hej, vad trist att läsa att du inte tar din sjukdom på största allvar. Särskilt med tanke på att du är mamma. Läs på så mycket du bara kan om sjukdomen och inse att det inte finns några genvägar för att leva ett så välfungerande liv som möjligt med denna livstidssjukdom. Man måste förstå att man måste lägga om sitt liv. Alkohol som Koffein är nono när man har sjukdomen - samma sak att bryta dygnsrutinerna.


Din livsstil påverkar din bipolära sjukdom.


Sjukdomsperioderna kommer ofta, smygande och symtomen kan vara vaga. Både vid bipolär mani och bipolär depression minskar sjukdomsinsikten successivt, samtidigt minskar förmågan att hejda sjukdomsförloppet.



Tidig upptäckt ger större möjlighet att bromsa symtomutvecklingen, viktigt att bli medveten om betydelsen av individuella tidiga varningstecken. De närstående är många gånger de första som märker att en bipolär mani eller bipolär depression håller på att utvecklas.



Syftet med att upptäcka tidiga de bipolära varningstecken är

att optimera behandlingen

att skapa trygghet och inge hopp

att förhindra försämring och återfall

att tidigt åtgärda försämring

att undvika inläggning på sjukhus


Tidiga varningstecken
Inventering av tidiga varningstecken ska helst genomföras gemensamt av patient, närstående och behandlare Det kan underlätta att använda en särskild blankett. Tänk på att skriva ner detaljer man förlitar sig mer och mer på krafter utanför sig själv (medicinen el behandlaren) och inte på den egna förmågan.



Att ändra sin livsstil
Att ändra sin livsstil är en viktig del av behandlingen av bipolär sjukdom - eftersom sjukdomen är så komplicerad. Det beror på att många av de vanor man får under maniska eller depressiva episoder inte bara är ett resultat av sjukdomen, utan också bidrar till att förvärra eller utlösa symtomen.



Några exempel är:

Sluta använda alkohol eller narkotika

Alkohol är vårt vanligaste oro- och ångestdämpande medel. Den har starkt avslappnande verkan. När den används i för hög utsträckning, ger den direkta skador på både hjärnan och andra organ. Indirekt förorsakar alkohol skador genom olyckor, slagsmål, omdömeslöshet samt verkan av medicinen vid bipolär sjukdom.



Äta en sund och väl sammansatt kost

Rätt kost förebygger och kan ibland lindra allvarliga sjukdomar som bipolär sjukdom. Kosten är inte en ersättning för annan behandling men är ett viktigt grundläggande steg och komplement. Äter man
fet mat med lite frukt och grönsaker är detta inte bara dåligt för hjärtat utan illa för hjärnan. Men hjärnan behöver fett, fleromättade fetter. I vår västerländska kost är det vanligt med mycket mättat fett men mindre av de nyttiga fleromättade fetterna.



Motionera regelbundet

Man måste röra på sig för att må bra! Muskler använder vi för att röra oss och för att andas, hjärtat är också en muskel. Om man blir sängliggande, minskas muskelmassa redan under det första dygnet. Varför? Jo, kroppens så kallade basala förbränning - den energi som krävs att hålla kroppen vaken - påverkas av hur stor muskelmassa man har. För att få en bra muskelmassa behöver du mat, rätt mat och regelbundet intag samt en portion motion. En balans mellan intag och uttag helt enkelt, något som är viktigt för personer med bipolär sjukdom.



Införa dagliga rutiner och ha regelbundna sömnvanor.

Men även i friska faser kan det vara svårt att hålla fast vid en regelbunden dygnsrytm. Många med bipolär sjukdom har en tendens att stanna uppe långt in på natten. Stor sömnbrist kan utlösa en manisk period. Denna följs ofta av en depressiv fas då kroppen går ner på sparlåga och det känns som om man vill sova hur mycket som helst. Just svårigheten att hålla en regelbunden dygnsrytm är - paradoxalt nog - ett av sjukdomens symtom, samtidigt som det är en hjälp för att hålla sjukdomen i schack. Det är viktigt att medicinera. Sömnen är den springande punkten i de sunda vanorna.


Undvika stress

Prioritera

Ofta då hjärnan går på högtryck jobbar den också med saker som inte behöver bearbetas just nu. Genom att prioritera vad som du verkligen behöver göra just nu kan du minska stressen. Ett sätt att prioritera är att hel enkelt tydliggöra för dig själv allt du har att tänka på just nu. Det här kan du göra genom att skriva en lista.


Välj och välj bort

Att välja något innebär alltid att du väljer bort något annat. Genom att titta närmare på vad du faktiskt väljer att göra med din tid kan du också se vad du väljer bort. Vad är det då du väljer bort? Kanske träning, att hinna vila eller att göra det du vill och behöver.



Notera vad du mår bra av

När mår du bra och känner dig avstressad? Ett sätt att titta närmare på detta är att du i givna situationer tänker dig en skala 1-10 där 1 betyder att du känner dig väldigt obekväm och 10 är motsatsen. Genom att sätta en siffra på hur du reagerar i olika situationer kan du också lära dig att välja och välja bort på det sätt som får dig att må bättre.



Viktigast av allt: att ta väl hand om sig själv. Undvik onödig press, glöm inte återhämtningspauser, är dig stresshantering, tanka energi, anförtro dig åt någon som du litar på, prioritera sådant som du vet att du mår bra av.



Ta medicinen precis som läkaren ordinerat - även vid förbättring.

Du bör alltid följa läkarens anvisningar. Felaktig användning av läkemedel kan leda till oönskade effekter eller biverkningar. Ta alltid medicinen vid rätt tid, så att du kan vara säker på att det finns rätt mängd i kroppen. En doseringsask, dosett, kan hjälpa till att hålla reda på vilken medicin man ska ta, och när. Ibland är det bra om distriktssköterskan fyller den. Prata med din läkare om biverkningarna, särskilt om du har slutat ta medicinen på grund av dem. Var uppmärksam på att ditt läkemedel kan ändra namn och utseende - kanske står det inte samma sak på receptet som på burken, men innehållet är fortfarande lika bra. Se till att få information om den medicin du inte känner igen innan du går från apoteket.



Vara noga med regelbundna återbesök hos eventuell behandlare.

Det är viktigt att man är noga med att få regelbundna återbesök till sin läkare och att man med honom eller henne ser över sin medicindos! Kroppen och miljön runt om en förändras och det kan vara viktigt att kanske prova att höja dosen av medicinen eller sänka den!

Ett bra sätt att hålla koll på din sinnesstämning är att föra dagbok över humörsvängningarna. Det kan hjälpa dig att kunna se förändringarna, vad som hände och i vilka situationer det blev bättre eller sämre. Det bör vara en enkelt registrering så du lätt ser förändringarna. Du kan t ex ha ett schema över veckans dagar där du markerar stämningslägena med olika färger: rött när du är uppvarvad, irriterad, impulsiv, aggressiv eller trasslar till livet i allmänhet och grönt när stämningsläget är rimligt och vardagen flyter på bra. Blå färg när du är nedstämd och ser allt i svart och inte har någon energi. På så sätt kan du kanske se något mönster som kan möjliggöra både förståelse och bättre hjälp från omgivningen. Utifrån mönstret som du ser kan du hitta ett sätt att motverka svängningarna.

http://helpguide.org/mental/bipolar_disorder_self_help.htm

Exploring bipolar disorder treatment options

If your doctor determines that you have bipolar disorder, he or she will explain your treatment options and possibly prescribe medication for you to take. You may also be referred to another mental health professional, such as a psychologist, counselor, or a bipolar disorder specialist. Together, you will work with your healthcare providers to develop a personalized treatment plan.
Comprehensive treatment for bipolar disorder

A comprehensive treatment plan for bipolar disorder aims to relieve symptoms, restore your ability to function, fix problems the illness has caused at home and at work, and reduce the likelihood of recurrence. A complete treatment plan involves:

*

Medication – Medication is the cornerstone on bipolar disorder treatment. Taking a mood stabilizing medication can help minimize the highs and lows of bipolar disorder and keep symptoms under control.
*

Psychotherapy – Therapy is essential for dealing with bipolar disorder and the problems it has caused in your life. Working with a therapist, you can learn how to cope with difficult or uncomfortable feelings, repair your relationships, manage stress, and regulate your mood.
*

Education – Managing symptoms and preventing complications begins with a thorough knowledge of your illness. Education is a key component of treatment. The more you and your loved ones know about bipolar disorder, the better able you’ll be to avoid problems and deal with setbacks.
*

Lifestyle management – By carefully regulating your lifestyle, you can keep symptoms and mood episodes to a minimum. This involves maintaining a regular sleep schedule, avoiding alcohol and drugs, following a consistent exercise program, minimizing stress, and keeping your sunlight exposure stable year round.
*

Support – Living with bipolar disorder can be challenging, and having a solid support system in place can make all the difference in your outlook and motivation. Participating in a bipolar disorder support group gives you the opportunity to share your experiences and learn from others who know what you’re going through. The support of friends and family is also invaluable.

All lycka!

 
Ingen bild

Sandra

9 augusti 2010 19:55

Det underbara med böckerna var att de gjorde mig 14 igen, de bra känslorna. Jag blev ung för en stund och så där galet sjukt förälskad som man bara är när man är 14 och lite blåst :) dock märker jag nu att hon hat tagit väldigt mycket från Sookie stackhouse stories(numer känd som true blood på tv). Lite mer vuxnare vampyrböcker. Halvtaskigt skriven men ohh så snuskig. I Love Eric Northman. Rekommenderas. Vågar inte läsa om twilight, ör rädd att jag får samma känsla som du beskriver…
lova ya

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viktoria - 18 maj 2012 13:42

smyger sig det man inte minns.    Ma petit Julie har gjort ett alldeles för kort nedtrampstamp i Vogelsee.   Vi åt vin och drack sushi igår (ja, jag har skrivit helt korrekt) talade om hennes gammelmorfar och hur ledsen hon blir över att Hass...

Av Viktoria - 22 november 2011 00:47

Heil och tack för att Ni finns; Ni som ärar konungariket Sverige. Ni som ärar den ariska rasen. Ni som ärar den Kristna tron och Moralen. Ni som ärar förtryck, rasism och hat.    Välkomna, Ni patrioter, naturdemokrater och sverigedummokra...

Av Viktoria - 30 september 2011 08:00

Hassan släppte ut hönsen igår, de vill i inte gå in sedan. Avfärden mot Stockholm skedde därför inte förrän rätt exakt 15.00. Hittad till hundpensionatet i Järvsö utan större problem och dumpade Wilma där och drägglade över omplaceringskatterna. hass...

Av Viktoria - 27 september 2011 14:04

och jag är en värdelös mamma!   Igår var jag med den långe sonen på HM och köpte jeans till honom (herravdelningen) Han försvann hela tiden, det gör han jämt. Jag tittar och tittar och tittar, han finns ingenstans. Nu är detta inget nytt fenome...

Av Viktoria - 9 september 2011 10:33

Sista pro(ö)vning inför kröningen av Heinz Gustav VII Adolf 00.01 11/9 slutade nästan i katastrof. Efter att ha haft skjortan på bild i över 20 år upptäcker han att Bajen-märket sitter på fel sida!     Suddigt, jo man blir suddig i kanterna ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5 6 7 8
9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23
24
25
26
27 28 29
30 31
<<< Augusti 2010 >>>

Sök i kniv misshandeloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Gästbok

Fråga på!

1 besvarad fråga

Ovido - Quiz & Flashcards